Ako si užiť letné kúpanie v zdraví

Najdôležitejším predpokladom pre zdravé kúpanie je bezchybná voda a bezpečné životné prostredie v jej okolí. Pri plávaní totiž naše telo prichádza do kontaktu s rôznymi mikroorganizmami, ktoré nám môžu spôsobiť nepríjemnosti. Najnebezpečnejšie sú mikroorganizmy, ktoré spôsobujú črevné nákazy. Napadnutie hubami, plesňami a kvasinkami prejavujúce sa najčastejšie vytrvalým svrbením však tiež nie je zábava. Poškodzujú kožu, nechty, vlasy. Nepríjemným suvenírom z kúpania môžu byť aj infekcie a zápaly močových a pohlavných orgánov. Aby ste z vody vyšli rovnako zdraví, ako do nej vstupujete, je dobré rešpektovať pár jednoduchých zásad.

Pravidlá bezpečného kúpania na prírodných kúpaliskách:

Pred návštevou prírodného kúpaliska si overte jeho hygienickú bezpečnosť na stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Nevstupujte do neznámej a stojatej či tečúcej vody.

Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo. Vstup neriskujte ani vtedy, keď je voda zelená, príp. v nej vidíte plávať uhynuté ryby, či iné zvieratá.

Rešpektujte upozornenia a zákazy kúpania.

 

Pravidlá bezpečného kúpania na umelých kúpaliskách:

Pred návštevou umelého kúpaliska si overte jeho hygienickú bezpečnosť na stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Pred vstupom do bazéna sa osprchujte a prejdite brodiskom.

Všímajte si farbu vody, zápach a plávajúce znečistenia na hladine. Nevstupujte do vody, ktorá príliš zapácha po moči a chlóre. Na plávanie zabudnite, ak sú steny bazéna porastené zeleným povlakom.

Nevstupujte do bazéna, ak viete, že máte prenosné ochorenie.

Používajte WC, inak zbytočne kontaminujete vodu nielen ostatným, ale aj sebe.

Intímna hygiena a domáce bazény?

Aj doma by ste mali dodržiavať všetky základné hygienické pravidlá. Žiadne kúpanie, ak trpíte prenosným ochorením, bazén nepoužívajte ako toaletu a pred vstupom do vody si dajte sprchu. Jedinou malou nevýhodou domáceho bazéna je, že filtráciu a pravidelnú dezinfekciu musíte zabezpečovať sami, ale tieto drobné starosti vám vynahradí hneď prvý skok do vody.

 

autor: TREG