Doktor mi povedal „Nemáte mýkózu“… som hypochonder?

Doktor mi povedal „Nemáte mýkózu“… som hypochonder?

Už sa vám stalo, že ste sa objednali na návštevu u gynekológa s nepríjemnými pocitmi pálenia a svrbenia, presvedčené o tom, že vás trápi mykóza, na čo lekár mykózu vylúčil? Nie ste jediná a určite nie ste hypochonder. Množstvo žien má rovnaký problém.

Príznaky pálenia a svrbenia intímnych partií, nemusia výlučne súvisieť s mýkotickým alebo bakteriálnym ochorením, preto je veľkou chybou ak si okamžite nasadíte intímny krém, ktorý obsahuje antimikotikum. Môžete si tak spôsobiť zbytočné a dlhotrvajúce problémy.

Príčiny vzniku nepríjemného svrbenia a pálenia

Podráždenie vonkajších rodidiel sprevádzané nepríjemnými pocitmi môže byť spôsobené rôznymi faktormi. Žiaľ jedinou metódou ako zistiť čo je spúšťačom je sebapozorovanie. Naučiť sa počúvať svoje telo je nie len v tomto prípade najlepšou cestou.

Nepríjemné pocity svrbenia a pálenia najčastejšie vyvolávajú tieto faktory: spodné prádlo z umelých materiálov, agresívne pracie prášky, sprchové gély, hygienické vložky, kondómy, stres, nadmerná konzumácia sladkostí alebo alergia na potraviny.

Ako sa zbaviť vaginálneho podráždenia

Ako sme už spomínali, vyhnite sa používaniu krémov, ktoré obsahujú antimikotiká a siahnite po šetrnejších krémoch. Rýchlu úľavu od nepríjemných pocitov pálenia, svrbenia a začervenania vám zabezpečí intímny krém Lenitiva značky DermoXEN, ktorý svojím zložením pôsobí upokojujúco a nevytvoríte si rezistenciu.

Po utlmení nepríjemných pocitov je potrebné zamyslieť sa nad jedálničkom a upraviť ho. Je vhodné na chvíľu vynechať zo stravy alergény ako cukor, bielu múku a mlieko. Postupne ich opäť zapájať do stravy a sledovať, či niektorá potravina nevyvolá opäť nepríjemné svrbenie. Tiež sa postihnutým ženám odporúča nasadiť probiotikovú kúru a piť bylinné čaje určené na ženské problémy (Alchemilka lekárska, rebríček obyčajný).

Okrem stravy by ste mali vyskúšať zmeniť prací prášok a sprchový gél. Najvhodnejšie je používať kozmetiku, ktorá je dermatologicky testovaná, vyhnite sa „homemade“ produktom, ktoré nepodliehajú prísnemu dermatologickému testovaniu.