Dovolenka bez menštruácie

Dovolenka bez menštruácie

Menzes nepatrí k veciam, ktoré by sme chceli riešiť v prímorských letoviskách. Našťastie, cyklus môžete bezpečným spôsobom jednoducho upraviť.

S antikoncepciou

Úprava cyklu je naozaj bezproblémová. Nejde o žiadny zásah do prirodzeného cyklu ženy, ale o úplne bezpečný spôsob, pri ktorom ostáva antikoncepčná činnosť úplne zachovaná.

Pri užívaní tabletiek stačí, keď po ukončení užívania jedného balenia tabliet hneď začnete s ďalším bez toho, aby ste si urobili sedemdňovú prestávku bez hormónov.

Pri náplastiach je to rovnaké. Počas troch týždňov si raz za 7 dní aplikujete náplasť a štvrtý týždeň máte prestávku, počas ktorej prebehne menštruácia. Na oddialenie cyklu stačí, keď si po tretej náplasti nalepíte ďalšiu bez sedemdňovej prestávky.

Bez antikoncepcie

Posunúť očakávanú menštruáciu môžu aj tie z vás, ktoré hormonálnu antikoncepciu neužívajú. Menzes sa dá buď priblížiť, alebo oddialiť.

Ak ho chcete priblížiť, váš gynekológ vám pichne injekciu a na tretí deň dostanete menzes. Pri pokusoch o priblíženie sa môže stať, že menzes síce nastúpi skôr, ale trvá dlhšie a želaný pokoj počas dovolenky nevyjde.

V prípade, že sa rohodnete pre oddialenie menštruácie, tiež budete musieť zájsť za gynekológom, ktorý vám môže predpísať hormonálny prípravok vo forme tabliet. S ich užívaním treba začať 3 až 4 dni pred očakávaným začiatkom krvácania a pokračovať dvakrát denne počas celého obdobia, v ktorom nechcete menštruovať. Po ich vysadení tabliet príde menzes spontánne.

Jednorazovej dávky hormónov sa nemusia obávať ani tie pacientky, ktoré majú takzvané relatívne kontraindikácie k užívaniu hormonálnej antikoncepcie, a teda im lekár odporúčal iné formy ochrany. Niekoľkodňové dodávanie čistých gestagénov v tabletkách im raz za rok neuškodí.

Pozor, lieky na oddialenie menštruácie, obsahujúce gestagény, neslúžia ako ochrana pred otehotnením.

 

autor: TREG