Genitálny herpes – takmer 100 % istota prenosu

Genitálny herpes - takmer 100 % istota prenosu.

Sex so sebou prináša riziká, na ktoré mnohí z nás nechcú myslieť. Hlavne, keď sa k nemu už už schyľuje. Jednou z komplikácií nechráneného styku je vysoko nákazlivý genitálny herpes. Pri sexe s nakazenou osobou sa pravdepodobnosť, že ho schytáte, blíži k istote.

 

Najčastejšia pohlavná nákaza

Pôvodcom tejto mimoriadne nákazlivej infekcie môžu byť dva typy herpes vírusov. Ich jediným nositeľom a prenášačom je infikovaný človek. Herpetickými vírusmi totiž trpí mnoho druhov živočíchov, ale ľudské herpetické vírusy sa neprenášajú na zvieratá a naopak tiež nie.

 

Genitálny herpes v tele

K prvotnej infekcii pohlavných orgánov a ich okolia dochádza spravidla až v dobe sexuálnej zrelosti. Priebeh ochorenia je rovnaký pri nákaze oboma typmi vírusov. Dostanú sa do tela drobnými poraneniami buniek sliznice alebo kože. Tu sa hneď začnú množiť a poškodzovať tkanivo.

Navonok sa genitálny herpes prejaví charakteristickými zmenami na koži a slizniciach vo forme praskajúcich pľuzgierikov, vriedkov a následne chrastami.

Pozor: infekcia na perách, v ústach alebo na tvári sa môže pri rôznych sexuálnych aktivitách a praktikách preniesť aj na pohlavné orgány a naopak.

Mimoriadne nebezpečné je, ak prvotná infekcia prebehne počas tehotenstva. Vtedy môže byť infikovaný aj plod. Neliečené alebo neskoro liečené infekcie u novorodencov majú veľmi ťažký priebeh a často končia smrťou.

 

Liečba

Dnešná liečba nedokáže vírus zlikvidovať, iba účinne spomaliť jeho množenie. Existujú lokálne prípravky (masti, krémy, náplasti) a prípravky podávané celkovo do žily, do svalu, či ústne v tabletách. Lekár volí liečbu podľa charakteru a závažnosti infekcie. Zohľadňuje i celkový zdravotný stav pacienta.

 

Celoživotné ochorenie

Zákernosť herpesu je v tom, že v tele dokáže po celý zvyšok života neaktívne prežívať a kedykoľvek opäť prepuknúť. Rovnako ako herpesy, ktoré poznáme z hornej časti tela. Nikdy nemôžete vedieť, kedy vás choroba znova zasiahne. Opätovným spúšťačom ochorenia môže byť napríklad horúčka, stres, menštruácia či porucha hormonálnej rovnováhy.

 

Existuje prevencia?

Vakcíny proti herpetickým infekciám sú v štádiu experimentálneho vývoja. Preto aj pri prevencii genitálneho herpesu platí to, čo pri všetkých sexuálne prenosných ochoreniach. Jedinou ochranou, ktorá momentálne funguje, je dôsledné dodržiavanie zásad bezpečného sexu a vysoká úroveň hygieny.

 

autor: TREG

 

prelinky:

http://www.dermoxen.eu/intimna-kozmetika-produkty/