Intímna hygiena v tehotenstve

Vedeli ste, že počas tehotenstva sa v dôsledku hormonálnych zmien mení pH v okolí pošvy? Je mierne kyslejšie ako obvykle, aby sa škodlivé baktérie nemohli premnožiť. Napriek tomu počas deviatich mesiacov gravidity môžete okrem potomka očakávať aj drobné komplikácie intímneho charakteru.

Narušená vaginálna flóra počas gravidity je riziko, ktoré netreba podceňovať. Čo vás vďaka tomu môže zaskočiť?

Zápal močových ciest
Neustále nutkanie na močenie, pocit pálenia pri močení, bolesti v krížoch, v horšom prípade aj horúčka. Tá z vás, ktorá ho ešte nezažila je naozaj šťastná žena. Zápal močových ciest je pomerne častou komplikáciou aj počas tehotenstva. Odkladať návštevu lekára, ktorý vám urobí potrebné vyšetrenia a nastaví liečbu, je v tomto prípade naozaj sebatrýznenie.

Kvasinkové infekcie
Relatívne bežná záležitosť, ktorú ale počas tehotenstva rozhodne nepodceňujte. Nespoliehajte sa ani na samoliečbu. Čím skôr navštívite lekára, tým skôr vás zbaví výtoku hrudkovitej konzistencie aj svrbenia. Na liečbu existuje dostatok bezpečných prípravkov aj pre tehotné ženy.

Špinenie alebo krvácanie
Počas tehotenstva sa s ním s veľkou pravdepodobnosťou stretnete. Mierne krvácanie môže byť dôsledkom gynekologického vyšetrenia alebo sexu, ale rovnako môže indikovať vážnejší problém. Najmä ak neustáva. Preto treba všetky prípady radšej konzultovať so svojím gynekológom.

 

Hygienické minimum

Počas tehotenstva sa vyhnite kúpaniu vo verejných bazénoch a dbajte na intímnu hygienu. Noste vzdušnú bavlnenú spodnú bielizeň. Na intímne partie nepoužívajte nič parfumované ani farbené. To platí aj v prípade, že dieťa nečakáte. Týka sa to nielen parfumovaných hygienických potrieb, ale aj obyčajného toaletného papiera. Je to riziko, ktoré nepotrebujete podstupovať.

Zabudnite na obyčajné gély, vyberte si radšej zo špecializovaných prípravkov v lekárni. Nájdete tam produkty, ktoré nielen že nenarúšajú pH intímnych partií, ale dokonca vhodné prostredie pomáhajú vytvárať.

Posledná rada je asi tá najdôležitejšia: žiadne intímne ťažkosti nepodceňujte a čo najskôr ich konzultujte s vaším lekárom.

 

autor: TREG

 

prelinky:

http://www.dermoxen.eu/intimna-kozmetika-produkty/