Je strata sexuality vekom len mýtus?

Spoločnosť je stále ovplyvnená filozofiou, že sex je nevyhnutne spojený s plodením. Takéto chápanie sexuality stavia starších ľudí do polohy asexuálnych bytostí, pri ktorých sa so sexuálnymi prejavmi jednoducho neráta. Ak sa náhodou objavia, ľudia ich chápu ako nepatričné. 

Od narodenia až do smrti potrebujeme dôverný vzťah, dotyky, pohladenie, pozornosť iných, lásku a vzťahy. Tieto potreby a ich napĺňanie sú s pribúdajúcim vekom čoraz dôležitejšie.

 

Médiá už tradične spájajú zamilovanosť, lásku a sex s mladosťou, akoby boli len jej výsadou. Toto podvedome prijímame aj my a podľa toho sa správame. Sexuálne potreby starších ľudí skrátka nenachádzajú v spoločnosti pochopenie. Nemôžeme sa preto čudovať, že u starších ľudí vidíme len zriedkavo prejavy náklonnosti, akými sú objatie, bozk či držanie sa za ruky.

 

Sex už nie je náš

 

Časť seniorov rezignuje pod tlakom názoru, že sex nepatrí k staršiemu veku a snaží sa neprejavovať svoje prirodzené túžby. Tí, ktorí ich nepotláčajú, zas často mávajú pocity nemorálnosti alebo dokonca nenormálnosti. Pritom s ohľadom na zvyšujúci sa priemerný vek, ženy prežívajú takmer polovicu dospeleného veku po menopauze.

 

Sexuálne reakcie starších žien

 

Pre ženy po menopauze je prirodzené, že potrebujú dlhšiu dobu stimulácie, aby dosiahli vaginálne zvlhčenie. Suchosť pošvy sa však dá veľmi jednoducho a účinne vyriešiť napríklad klasickým lubrikantom.

 

Pre sexuálne vzrušenie starších žien je typické slabšie rozšírenie pošvy, zníženie intenzity orgazmu a rýchlejšia fáza uvoľnenia. Sexuálna túžba a citlivosť klitorisu väčšinou nebýva vekom ovplyvnená.

 

Zmeny sexuality u starších mužov

 

Rovnako ako ženy aj muži potrebujú viac času v rámci predohry, kým sa dostaví stoporenie. Toto spomalenie je dôsledkom fyziologických pochodov. Nie je to sexuálna porucha.

 

Pre udržanie sexuálnej vitality mužov v seniorskom veku sú rozhodujúce dva faktory – dobré zdravie a primeraná partnerka. Aj po päťdesiatke mávajú muži počas nočného spánku erekcie trvajúce asi 90 minút, ktoré nie sú vyvolané erotickými snami či plným močovým mechúrom. Sú dôsledkom aktivity nervového systému zdravého muža.

 

Seniori a seniorky, nepodliehajte spoločenským tlakom. Zanevrieť na sex by bola chyba. Pomôže vám byť šťastnejšími a spokojnejšími. Ak patríte k mladším, neodsudzujte sexuálne správanie v seniorskom veku, je prejavom zdravej vitality.

 

autor: TREG