Kvapavka najrozšírenejšie pohlavné ochorenie?

Je to o bakteriálne ochorenie močovej rúry u mužov a krčka maternice u žien. Nákaza sa  môže rozšíriť na konečník, análny otvor, ale aj do panvových orgánov. Pro orálnom styku dokonca aj do hrdla.

 

Šíri sa rýchlo a ľahko

Kvapavku spôsobuje baktéria Neisseria gonorrhoeae. Prenáša sa všetkými druhmi styku s infikovaným partnerom. Môžete sa ňou nakaziť aj vtedy, keď partner ešte nemá žiadne príznaky ochorenia. Prvé príznaky sa začínajú rozvíjať dva až päť dní od nakazenia. V niektorých prípadoch však toto obdobie trvá až tridsať dní.

 

Príznaky nemusia byť nápadné

Ochorenie sprevádza bolestivé močenie, svrbenie v okolí análneho otvoru a abnormálny výtok z pošvy či penisu. U mužov sú príznaky viditeľnejšie, preto častejšie vyhľadajú lekára. Príznaky u žien sa veľmi často vôbec neprejavia alebo sú také mierne, že si ich pomýlia s infekciou močového mechúra alebo bežnou infekciou pošvy.

 

Liečba

Kvapavka môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Od od zápalov kĺbov až po neplodnosť ako u žien, tak i u mužov. V nekomplikovaných prípadoch je liečba jednoduchá a veľmi účinná. Používajú sa antibiotiká. Počas liečby a aspoň týždeň po nej je nevyhnutné vyhnúť sa akémukoľvek sexuálnemu kontaktu.

 

Prevencia

Pri kvapavke platí, že najlepšou prevenciou je používanie kondómu. Ak cítite nejaké zmeny, ktoré by mohli byť aj príznakmi pohlavného ochorenia, vyhľadajte lekára a dajte si pauzu v sexuálnom živote. V prípade, že budete mať pozitívne výsledky, informujte o nich aj partnera – bude sa musieť liečiť s vami.

 

Mýtus o nenakaziteľnosti

Neplatí, že ak ste kvapavku prekonali, nemôžete ju dostať znova. Nový kontakt s baktériou spôsobí novú infekciu. Aj to je jedným z dôvodov, prečo sa pri nakazení musia liečiť obaja partneri. Bez toho by si ochorenie donekonečna podávali.