Menopauza: posledná menštruácia v živote

Každá žena sa narodí s určitým počtom buniek vo vaječníkoch. Ich množstvo po celý život klesá. Keď dosiahne kritickú hladinu, nastupuje menopauza – posledná menštruácia v živote ženy – a s ňou úplne nové situácie.

Najskôr sa hlásia poruchy menštruácie. Jej vynechávanie, ale aj silné či časté krvácanie. Neskôr sa pridajú ďalšie príznaky. Nočné potenie a návaly tepla. Vek nástupu menopauzy sa líši. Objavuje sa okolo päťdesiatky.

Veľká trojka príznakov

  1. Návaly tepla. Trvajú 2 až 4 minúty a často ich sprevádza potenie. Väčšinou pretrvávajú 5 rokov.
    2. Zmeny na pohlavných orgánoch. Ohanbie stráca ochlpenie. Sliznica pošvy sa stenčí a je suchšia. Po pohlavnom styku to môže byť príčinou pálenia až krvácania. Maternica, vaječníky aj vajíčkovody sa zmenšia. Svaly panvového dna začnú ochabovať. Môže sa objaviť stresová inkontinencia.
  2. Rednutie kostí. Sprevádzajú ho zlomeniny stavcov, krčka stehennej kosti či zápästia.

Aby toho nebolo málo, narastá riziko kardiovaskulárnych ochorení. Pokles hladiny estrogénov sa spája s častejšou depresiou a nespavosťou. Stúpa riziko Alzheimerovej i Parkinsonovej choroby, často sa objavuje makulárna degenerácia sietnice oka.

Čo pomáha

Okrem návštevy gynekológa, treba myslieť aj na úpravu životného štýlu. Doprajte si zdravú stravu a nezabúdajte na pohyb. Vápnik a vitamín D zlepšia posilnia kosti. So sójou, červenou ďatelinou a ľanovými semienkami dodáte telu fytoestrogény, ktoré majú podobné účinky ako estrogény.

Hormonálne prípravky väčšinou obsahujú spomínané estrogény, prípadne gestagény. Existujú vo forme tabliet, náplastí, vaginálnych krémov, injekcií, ale aj vnútromaternicového telieska či podkožného implantátu. Je na lekárovi, aby vám zvolil tú najvhodnejšiu.

Po päťdesiatke je častým problémom žien vaginálna suchosť, začervenanie a svrbenie. Preto treba venovať dostatočnú pozornosť aj intímnej hygiene. Starostlivosť o intímne partie mala zabezpečiť predovšetkým dostatočné zvlhčenie a zmierniť pocit suchosti. Riešením sú špeciálne prípravky pre ženy v menopauze. Intímne čistiace gély, ktoré dokážu citlivo zohľadniť váš vek, nájdete v každej dobrej lekárni.

 

autor: TREG

 

prelinky:

http://www.dermoxen.eu/intimna-hygiena-kozmetika/dermoxen-lenitivo-intimny-cistiaci-gel-pri-vaginalnej-suchosti/