Nepodceňujte vaginálnu suchosť

Nedostatočná tvorba pošvového hlienu je problémom mnohých žien predovšetkým v období menopauzy, výnimkou však nie sú ani mladšie ročníky. Vtedy môže dlhotrvajúca vaginálna suchosť viesť až k úplnému odmietaniu pohlavného styku u žien. 

Ako sa prejavuje?
Príznaky suchosti môžu byť veľmi nešpecifické a ženy si ich často vysvetľujú ako vaginálnu infekciu. Domáca liečba prípravkami na kvasinkové alebo bakteriálne infekcie môže na suchej sliznici vyvolať podráždenie, v horšom prípade alergickú reakciu. Preto je pri pretrvávajúcich ťažkostiach dôležité navštíviť gynekológa, ktorý urobí potrebné vyšetrenia a navrhne správny liečebný postup.

K príznakom suchej pošvy patrí bolestivý pohlavný styk (často mierne krvácanie po styku), pálenie, svrbenie, bolestivosť, nutkanie na močenie.

Čo je dôvodom?

Príčina nie je len jedna a v praxi väčšinou ide o kombináciu viacerých dôvodov.

 

- znížená hladina estrogénov - vyskytuje počas menopauzy alebo dojčenia

- nadmerný stres

- dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie

- vaginálne výplachy 

- niektoré lieky (antidepresíva, lieky na alergiu alebo na chrípku)
- fajčenie
- chirurgické odstránenie vaječníkov
- prekonanie vaginálnej infekcie
- gynekologické zákroky (konizácia krčka maternice, biopsia)
- nedostatočná sexuálna stimulácia

- rádioterapia, chemoterapia a antiestrogénová terapia pri onkologických ochoreniach

Ako si pomôcť?

Ak nie je príčinou ochorenie, sú účinným prostriedkom na zvlhčenie pošvy lubrikanty.  V lekárňach nájdete osvedčené, kvalitné značky, pri ktorých sa môžete spoľahnúť, že ich zloženie je naozaj bezpečné. Vyskúšajte napríklad intímny ochranný gél DermoXEN PROTETTIVO. Obsahuje kyselinu hyalurónovú, ktorá hydratuje, vitamín B5 a prírodný extrakt z vitexu jahňacieho, ktorý udržiava rovnováhu v intímnych partiách. Ako doplnkovú starostlivosť môžete použiť špeciálny intímny čistiaci gél, ktorý pomáha pri vaginálnej suchosti DermoXEN LENITIVO.

V prípade, že vaše problémy so suchosťou vagíny majú chronický charakter, mali by ste navštíviť lekára.