Plusy a mínusy sexu po paťdesiatke

Sex v neskoršom veku je možno trochu problematickejší, ale rovnako zdravý ako v dvadsiatke. Nedajte sa znechutiť dlhoročnou rutinou. Prinášame vám krátky prehľad výhod aj prekážok, s ktorými sa môžete stretnúť.  Dobrou správou je, že nie sú neprekonateľné.

Plusy

Dobrý spánok

Pri sexe sa uvoľňuje hormón šťastia serotonín. Vďaka nemu máte lepšiu náladu aj spánok. Zároveň sa vo vašom tele znižuje hladina kortizolu. Čím menej kortizolu, tým menej stresu, strachu a úzkosti.

Mladistvý vzhľad

Neumusíte šetriť na faceliftingy, sex by mal postačiť. Vedci sledovali páry, ktoré mali sex viac ako trikrát týždenne, a zistili, že vyzerajú v priemere o 10 rokov mladšie ako ich  rovesníci, ktorí sa milujú zriedkavejšie. Sex zlepšuje nielen stav pokožky, ale aj vlasov. Po päťdesiatke sa cení každé skrášlenie. Najmä ak je prirodzené.

Menej rakoviny prostaty

Vedci sa naozaj nenudia – na vzorke 29 000 mužov zistili, že tí, ktorí častú ejakulujú, sú oveľa menej ohrození vznikom rakoviny prostaty. Sex zároveň posilňuje imunitný systém oboch partnerov.

Menej bolesti

Áno, milovanie dokáže pomôcť zmierniť bolestivé prejavy napríklad takej artritídy, migrény, či menštruácie. Samozrejme, nezaškodí vyskúšať ho ako analgetikum aj pri iných druhoch bolestí.

Pocit šťastia

a celkového uvoľnenia spôsobuje hormón prostaglandín, ktorý obsahuje mužský ejakulát. Preto vás asi neprekvapí, že ľudia, ktorí majú sex, sú radostnejší, pokojnejší a zriedkavejšie ich ohrozujú depresie.

 

Mínusy

Problematická erekcia

Nepríjemné, ale nemal by to byť dôvod na rezignáciu. Návšteva  sexuológa alebo urológa dnes môže skutočne pomôcť. Vyskúšajte odborné rady skôr, ako začnete experimentovať s pokútnymi prípravkami z internetu.

Vaginálna suchosť

Jedným zo sprievodných znakov menopauzy môže byť znížená chuť na sex, ale aj stenšovanie vaginálnych stien a chýbajúca vlhkosť. Tieto komplikácie dokáže do určitej miery potlačiť hormonálna liečba. Kondícia vagíny sa dá ovplyvniť aj krémom s obsahom estrogénu. Pomôcť môže i lubrikačný gél a intímne čistiace gély pre ženy v menopauze, ktoré potláčajú suchosť, svrbenie a začervenanie intímnych partií.

Nižšia kondícia

Vášnivé milovanie je fajn, ale človek musí vedieť, kedy treba zvoľniť tempo. Zdravotné komplikácie sa s vekom začínajú podpisovať aj na schopnosti mať sex. Vŕzgajúce kĺby by však nemali predstavovať neprekonateľnú prekážku. Začnite hľadať polohy, ktoré vám obom vyhovujú a nespôsobia, že sa po minúte zvalíte vyčerpaním.

Strata sebavedomia

Nie každý dokáže prijať starnutie ako prirodzenú súčasť života. Bohužiaľ aj to vie ovplyvniť dynamiku vzťahu a sexuálneho života. Ak ste pre svojho partnera príťažliví, je dobré ostatné hodiť za hlavu. V prípade, že to nie je riešenie pre vás, ešte stále sú tu fitká či čoraz populárnejšie kliniky krásy.

autor: TREG

 

prelinky:

http://www.dermoxen.eu/intimna-hygiena-kozmetika/protettivo-intimny-ochranny-lubrikacny-gel/

 

http://www.dermoxen.eu/intimna-hygiena-kozmetika/dermoxen-lenitivo-intimny-cistiaci-gel-pri-vaginalnej-suchosti/