Predčasná menopauza nie je len problémom modeliek

Menopauza čaká skôr či neskôr každú ženu. Je prirodzené, že okolo paťdesiatky dochádza v ženskom tele k zmenám hladiny hormónov, ktoré ukončia menštruáciu a schopnosť otehotnieť. U niektorých žien sa však menopauza objavuje aj oveľa skôr.

 

Predčasná menopauza sa týka každej dvadsiatej ženy v populácii

Čím skôr menopauza začne, tým skôr telo prichádza o ochranu estrogénu. Tento stav zvyšuje riziko osteoporózy, rakoviny vaječníkov, šedého zákalu, straty zubov, vysokého tlaku aj ochorenia srdca.

Predčasná menopauza sa príznakmi nelíši od tej prirodzenej. Menštruácia je nepravidelná alebo výrazne slabšia či silnejšia ako obvykle. Typickým príznakom sú návaly tepla.

Objaviť sa môžu aj ďalšie sprievodné prejavy. Náladovosť, nespavosť, inkontinencia či suchosť slizníc.

 

Príčiny predčasnej menopauzy

Sú rôzne. Dedičnosť, poruchy chromozómov, autoimunitné choroby, ochorenie štítnej žľazy, fajčenie, chemoterapia a rádioterapia, enzymatické poruchy, ochorenie vaječníkov a ďalšie.

Dobrou správou je, že diagnóza predčasnej menopauzy ešte nemusí znamenať koniec nádejí na dieťa. Aj keď sú šance oveľa nižšie ako u zdravých žien, nie je to nemožné. Účinná je najmä implantácia vajíčok zdravej darkyne.

Bývalá modelka Karolína Kurková prešla predčasnou menopauzou už ako 24 ročná. Dnes je šťastnou maminou. Menopauza a výkyvy psychiky mohli byť v jej prípade sprievodným znakom diagnostikovanej poruchy funkcie štítnej žľazy, ale tiež dôsledkom pracovného tempa a stresu, v ktorom sa modelky pohybujú.

 

Amenorea nie je predčasná menopauza

Predčasná menopauza občas zamieňa s amenoreou, čo je vynechávanie menštruácie a neznamená ešte neplodnosť. Veľmi chudé ženy – modelky, baletky, športovkyne – nemajú dostatok tukového tkaniva na tvorbu ženských pohlavných hormónov. Preto väčšina z nich nemenštruuje. Problém nastáva, keď chcú otehotnieť. Väčšinou stačí pribrať a menštruácia sa opäť naštartuje. Ak sa stav neupraví, pravdepodobne ide o menopauzu a treba navšíviť lekára.

 

autor: TREG