Sex je náš

Prvý sex býva často rozpačitým zážitkom. Aj preto, že mladí ľudia nie vždy vedia, kedy je naň ten správny čas a čo od neho môžu očakávať.

 

Teóriu netreba podceňovať.

Zákonom stanovená hranica pätnástich rokov nie je zárukou sexuálnej zrelosti. Rovnako ňou nie je ani množstvo informácií, ktoré mladí ľudia teoreticky ovládajú. Ale platí, že odborné fakty dokážu pomôcť zreálniť očakávania od nastávajúcich sexuálnych zážitkov. Oboznámenie sa s teóriou je aj určitým druhom prevencie.

Ja som don Juan, kto je viac?
K dospievajúcim patria klasické preteky v rozprávaní erotických historiek. Ostrieľanosť vzbudzuje rešpekt. Stredoškoláci, ktorí takéto príbehy nemajú, mávajú často pocit, že im čosi uteká. Nie je to tak, aj keď v adolescentných kolektívoch sa tejto predstave ťažko odoláva. Každopádne, zberateľstvo intímnych zážitkov na prahu dospelosti nezaručuje plnohodnotný intímny život a nemá  vplyv na neskoršie prežívanie kvalitného sexuálneho života.

Kedy je človek pripravený na prvý sex?
Pohlavné dozrievanie nemožno porovnávať so sexuálnym dozrievaním. Ide o dve rôzne fázy nasledujúce za sebou.

Pohlavná zrelosť sa začína skôr ako sexuálna, je geneticky daná a prebieha individuálne. U chlapcov ju sprevádza polúcia (mokré sny), u dievčat menštruácia. Mokrý sen ešte neznamená, že muž dorástol na pohlavný život, hoci biologicky toho je schopný. Až rozvoj vo vzťahovej oblasti znamená sexuálnu zrelosť.

Univerzálny návod na prvý sex? Neexistuje.

Za ideálne sa považuje rozbiehať sa pomaly. Najprv by malo prebehnúť duševné zbližovanie, počas ktorých obaja zistia viac o záujmoch, snoch a doterajších zážitkoch toho druhého.

Prvé intímne skúsenosti by mali mladí získavať praktizovaním pettingu a neckingu. Túlením sa, hladkaním, bozkávaním a láskaním. Univerzálny návod na ideálny spôsob „zasvätenia“ do sexu však nejestvuje. Ide o veľmi individuálnu záležitosť, pretože libido a naň nadväzujúce túžby sa nevyvíjajú u všetkých rovnako. Každý si nájde vlastný prístup.

 

autor: TREG