Trendy v hygiene novorodencov

Ešte pred pár rokmi bol novorodenec okúpaný a vydezinfikovaný hneď po pôrode. A potom každý deň znova. Dnes je situácia trochu iná.

 

Kedy začať?

Dnešným trendom je chrániť prirodzený lipidový obal bábätka, aby sa pokožka začala čo najskôr prirodzene osídľovať prospešnými mikroorganizmami.  Pre zdravý vývoj imunity dieťaťa je dôležité, aby sa lipidový maz prirodzene vstrebal. Prvé kúpanie sa odporúča najskôr po 4 až 6 hodinách po pôrode.

S čím začať?

Dieťa stačí kúpať dva - trikrát do týždňa maximálne 10 minút. Častejšie a dlhšie umývanie spôsobuje vysúšanie detskej pokožky. Aspoň do jedného mesiaca veku bábätka, ideálne do pol roka, by kúpanie malo prebiehať bez mydla.

Samozrejme, umývanie zadočku po stolici je nevyhnutné zakaždým. Uprednostnite vodu. Vlhčené utierky môžu obsahovať látky, ktoré dráždia citlivú detskú pokožku. Používajte ich preto len v nevyhnutných prípadoch, napr. pri prebaľovaní na prechádzke a pod.

Umývanie vlasov
Aj bábätko sa potí. Vypotené látky vytvárajú na pokožke šupinky. Raz do týždňa mu preto umývajte vlásky mydlom alebo špeciálnym jemným šampónom pre bábätká.

Natieranie a olejovanie

Podobne ako s umývaním, ani s natieraním to podľa najnovších odporúčaní netreba preháňať. Ochranné krémy a následné zvlhčovanie pokožky dieťaťa špecializovanými prípravkami sú potrebné len vtedy, keď sa vyskytne nejaký kožný problém.

Oleje sú pre jemnú pokožku novorodenca veľmi ťažké, nepriedušné. Ak chcete dieťatko niečím natrieť, použite mandľový olej. Je najvstrebateľnejší a najľahší.

Očista uší a nosa
Nos dieťaťu čistite len vtedy, keď vidíte soplík. Z uší mu odstraňujte iba ten ušný maz, ktorý sa objaví na výstupe zo zvukovodu.

Strihanie nechtíkov

Nechty deťom začnite strihať najskôr po desiatich dňoch od narodenia. Na tento úkon si vyberte chvíľu, keď bude bábätko uvoľnené. Ak sa vám to nepodarí, skúste mu ich ostrihať počas jeho spánku.

autor: TREG