Trichomoniáza: intímna infekcia

O kandidóze, vaginóze či chlamýdiách už počula asi každá z nás. A väčšina aj niektorú z týchto nepríjemností zažila. Trichomoniáza nemá také PR, preto vás možno prekvapí, že napriek tomu patrí medzi jedno z najčastejších pohlavne prenosných ochorení na svete.

Zoznámte sa s pôvodcom

Je to jednobunkový živočích, dlhý len niekoľko mikrometrov. Trichomonas vaginalis. To, že prežíva vo vašom tele ešte nemusí znamenať, že spôsobí chorobu. Niekedy dokáže tento parazit existovať aj bez toho, aby ste pociťovali chorobné symptómy. Najčastejšie sa vyskytuje vo vagíne – odtiaľ jeho pomenovanie – ale nachádza sa aj na zvyšných slizniciach. Vyvoláva zápaly pohlavných orgánov a močových ciest.

Ako sa prenáša?

Trichomonas sa do vášho tela najjednoduchšie dostane kontaktom slizníc pri pohlavnom styku. K infekcii môže dôjsť aj nepriamo, prostredníctvom kontaktu s kontaminovaným odevom (spodná bielizeň). Nebezpečné z pohľadu prenosu ochorenia môže byť aj použitie už použitého uteráka. Takéto prípady sú však veľmi zriedkavé.

Infekcia análnym stykom je v podstate nemožná, pretože tento parazit sa nedokáže v čreve rozmnožovať.

 

Charakteristické príznaky Trichomoniázy

Muži postihnutí trichomoniázou väčšinou nemajú žiadne príznaky. Ak sa vyskytnú, ide o svrbenie, bolesti a mliečny belastý výtok. Cez močovú rúru môže zápal presiahnuť do močového mechúra, prostaty a na nadsemenníky.

U žien sú príznaky rôzne a často nepríjemné. Patria medzi ne výtok z pošvy (žltastý, penistý) s intenzívnym zápachom, vaginálne svrbenie alebo podráždenie, bolestivý pohlavný styk, krvácanie z pošvy. Asi u polovice všetkých žien s dokázanou infekciou spôsobenou trichomonas vaginalis neexistujú žiadne ťažkosti.

 

 

Liečba a prevencia

Diagnóza sa určuje mikroskopickým vyšetrením alebo kultiváciou pôvodcov a nasleduje antibiotická liečba. Je však úspešná len vtedy, keď sa lieči aj partner. Počas liečby by partneri nemali mať pohlavný styk.

Ochoreniu sa dá vyhnúť používaním kondómov a základným dodržiavaním hygienických opatrení v saunách či na toaletách.

 

 

autor: TREG

 

prelinky:

http://www.dermoxen.eu/intimna-kozmetika-produkty/