Zápal močových ciest, never ending story

Rýchly nástup a mimoriadne nepríjemný priebeh robia zo zápalu močových ciest obávané ochorenie mnohých žien. Ak ste už zažili typické nutkanie a bolestivé močenie xkrát za sebou, viete aj to, že riziko návratu ochorenia je veľké.

 

Ako najrýchlejšie prídete k zápalu močových ciest?

Zvyčajne ho vyvolávajú baktérie. Najčastejšie Escherichia coli, bežne žijúca v tráviacej sústave. Ak odtiaľ prenikne do močových ciest, zápal je na svete.

K prenosu baktérií z oblasti konečníka k vonkajšiemu vyústeniu močovej rúry najčastejšie dochádza pri nesprávnom utieraní stolice alebo pri pohlavnom styku. Príčinou zápalu môžu byť aj mikroorganizmy prenosné pohlavným stykom, napr. chlamýdie.

 

Kto trpí najčastejšie?

Ženy. Najmä tie vo veku od 20 do 50 rokov. Infekcia sa u nich môže zopakovať niekoľkokrát do roka. U mužov sa frekvencia zápalu močového mechúra zvyšuje po 50. roku života. Príčinou je zväčšovanie prostaty.

K rizikovým faktovom patrí aj tehotenstvo, ale i niektoré ochorenia. Diabetes, ochrnutie pri poranení chrbtice, roztrúsená skleróza, dlhodobé zavedenie močovej cievky, vrodené deformácie močového ústrojenstva.

 

Typické príznaky

Baktérie sa množia veľmi veľkou rýchlosťou. V priebehu dvadsiatich minút dokážu zdvojnásobiť svoje množstvo. Preto je nástup ochorenia náhly. Sprevádza ho časté nutkanie na močenie, bolesť a pálenie pro močení, krv v moči, tmavý alebo skalený moč. Pri bolestiach v chrbte a zvýšenej teplote už zápal pravdepodobne zasiahol aj obličky.

 

Kedy treba navštíviť lekára?

Ak zistíte krv v moči, bolí vás spodná časť chrbta alebo bedrová oblasť, máte zvýšenú teplotu, pocit nevoľnosti alebo vraciate, neváhajte. Lekár vám pravdepodobne predpíše antibiotiká.

Doma nezabudnite piť veľa tekutín. Najlepšie vody a urologického čaju. Liečbu môžete podporiť aj zvýšenými dávkami vitamínu C a špecializovanými probiotikami na posilnenie močových ciest. Nepite kávu a už vôbec nie alkohol.

 

Ako sa môžete chrániť?

  • Starostlivo dodržiavajte intímnu hygienu. Po stolici sa utierajte spredu dozadu, aby sa baktérie neprenášali smerom k močovej rúre. Oblasť ústia močovej rúry vždy osušte. Nepoužívajte na pošvu dezodoranty, peny do kúpeľa, parfumované mydlá a iné dráždivé toaletné prostriedky.
  • Noste bavlnenú spodnú bielizeň. Vzdajte sa tesného oblečenia. Neostávajte v mokrých plavkách.
  • Počas dňa rovnomerne pite. Zvýšite tak prietok cez močové cesty a baktérie sa budú lepšie odplavovať.
  • Pred pohlavným stykom sa vymočte a vypite pohár vody. Ak sa vymočíte do jednej hodiny po styku, z močových ciest sa odplavia aj prípadné baktérie.

 

autor: TREG

 

prelinky:

http://www.dermoxen.eu/intimna-kozmetika-produkty/