6 zásad zdravého sprchovania

6 zásad zdravého sprchovania

Aj taká rutinná záležitosť ako každodenná sprcha sa dá robiť dobre alebo zle. Zistite s nami, ako ste na tom vy.

Čistá hubka

Umývacia špongia býva živnou pôdou pre baktérie. Preto by ste ju mali po každom sprchovaní dôkladne prečistiť pod prúdom horúcej vody. Zabránite tak nepríjemnemu zápachu i hromadeniu zvyškov sprchových gélov, mydla a pod. v jej vnútri.

Nemali by ste zabúdať ani na pravidelnú výmenu špongie. Minimálne raz za štyri týždne by ste si mali dopriať novú.

Píling raz za týždeň

Pre milovníkom pílingových sprchových gélov a častého pílingovania vôbec to nebude dobrá správa. Túto formu očisty pokožka potrebuje len maximálne raz za týždeň. Takže ak si na píling nájdete čas raz za dva – tri týždne, je všetko v poriadku. Jeho nadmerné používanie môže spôsobiť, že vaša koža v snahe o rovnováhu začne produkovať viac mazu.

Najprv česane, potom umývanie

Ak sa chcete vyhnúť otravnému rozuzľovaniu mokrých vlasových chuchvalcov – tu je tip: vlasy prečešte ešte predtým, ako vojdete do sprchy a umyjete ich. Samozrejme, ani následným použitím obľúbeného kondicionéra nemôžete nič pokaziť.

Holenie nakoniec

Aj vy začínate sprchu rýchlym holením? Ak nemáte čas, mali by ste holenie úplne vypustiť. Ideálne je, keď na pokožku necháte vodu chvíľku (asi 15 minút) pôsobiť a až tak pristúpite k odstraňovaniu chĺpkov. Ráno je každá minúta drahá, ale večer si skrášľujúcu štvrťhodinku môžete pokojne dopriať.

 

Sprchovanie vo vlažnej vode

V prípade, že máte normálnu pokožku, teplotou vody sa trápiť nemusíte. Ak máte radi teplú,  doprajte si ju. Citlivejšia pokožka však nemusí na horúcu sprchu reagovať rovnako. Môže ostať podráždená, vysušená a začať svrbieť. Ak trpíte ekzémom, potom určite ostaňte pri vlažnej vode. Horúca môže ochorenie zhoršiť.

Jemný uterák

Kvalitný jemnučký uterák je nielen príjemný, ale aj zdravý. Pokožku po sprche netreba drhnúť a zbytočne ju dráždiť. Len s citom osušiť. Okrem toho, že to vaša pokožka ocení aj vy si tak lepšie vychutnáte relaxačný účinok sprchy.

autor: TREG