Ako si užiť termálny kúpeľ

Hydrotermo turistika

Termálne kúpaliská sú pre mnohých stelesnením pravého liečivého relaxu. Ich blahodarné účinky na náš organizmus sú nepopierateľné. Opatrnosť je však namieste.

Termálne kúpaliská na Slovensku sa na rozdiel od aquaparkov, ktoré môžete navštíviť celoročne, využívajú najmä v lete. Ich voda je väčšinou ochladzovaná, tak aby bola vhodná na kúpanie. Okrem obyčajného kúpania má voda v termálnych kúpaliskách aj liečivé účinky.

Tie sa líšia od prameňa ku prameňu. Riziká pobytu v termálnych kúpeľoch sú rovnaké. Termálna voda nie je chlórovaná a je teplá, takže choroboplodné zárodky sa v nej dokážu rýchlo množiť. Nebezpečenstvo neznižuje ani prítomnosť solí. Asi vás neprekvapí, že najčastejšou ženskou komplikáciou po pobyte v termálnej vode sú gynekologické zápaly. Kvasinkové infekcie, kandidózy, bakteriálne vaginózy a rôzne iné ochorenia. Paradoxne sa nákazy nemusíte báť pri ľuďoch postihnutých psoriázou či atopickým ekzémom. Tieto ochorenia nie sú nákazlivé ani pri spoločnom pobyte v termálne vode.

 

Ako si užiť termálny kúpeľ

Po každom kúpaní sa dôkladne osprchujte čistou vodou a prezlečte sa z mokrých plaviek do suchých. Riziko nákazy znižuje aj používanie špeciálnych tampónov na kúpanie.

Sú napustené vazelínovým olejom, ktorý je vodovzdorný, a tak znemožňuje vode preniknúť do pošvy. Ďalšou možnosťou sú probiotické tampóny. Obsahujú rôzne druhy probiotík, ktoré sa uvoľňujú až pri teplote nad 37 stupňov Celzia a pri dosiahnutí istej vlhkosti. Okrem špecializovaných tamónov však nezabúdajte na základné opatrenia, ktoré sú podobné, ako pri návštevách klasických kúpalísk a prírodných vodných plôch.

 

  • Pred vstupom do bazéna sa osprchujte.
  • V sprchách, šatniach a v okolí bazéna sa neprechádzajte naboso.
  • Používajte vlastnú obuv.
  • Po kúpaní si mokré plavky vždy čo najskôr prezlečte.
  • Po kúpaní sa osprchujte. Na intímne partie použite špecializované prípravky.
  • Po sprche pokožku hydratujte a intímne partie ošetrite prípravkom, ktorý pomôže obnoviť rovnovážne prostredie.

 

autor: TREG