Bakteriálna vaginóza

Bakteriálna vaginóza

Ako vzniká bakteriálna vaginóza?

 

Vzniká v dôsledku nerovnováhy medzi tzv. zlými a dobrými baktériami, ktoré sú prítomné v pošve.

 

Čo je bakteriálna vaginóza?

 

Je zápalové infekčné ochorenie pošvy, ktoré vzniká premnožením škodlivých baktérií Gardnerella vaginalis. Tie narušia rovnováhu v pošve a ničia prospešné laktobacily, ktorých úlohou je tvoriť kyselinu mliečnu a chrániť tak prostredie pred infekciami.

 

Kedy mi hrozí bakteriálna vaginóza?

 

Existuje viacero príčin. Pri bakteriálnej vaginóze sa zvyšuje pH vo vagíne, čo môžu spôsobiť napríklad spermie, ale aj nedostatok laktobacilov. Nie je však známkou slabej hygieny. Príčinou vzniku dokonca môže byť aj prehnaná hygiena alebo časté výplachy pošvy. Aj dlhodobé používanie vložiek a tesné syntetické prádlo či oblečenie sú spúšťačom ochorenia.

 

Promiskuitný život mladých ľudí, nechránený pohlavný styk a časté striedanie partnerov alebo viac partnerov zvyšuje výskyt bakteriálnej vaginózy. Ochorením však trpia aj ženy, ktoré nie sú sexuálne aktívne.

 

Ako spoznám, že trpím bakteriálnou vaginózou?

 

Ochorenie sprevádza hojný vodnatý bielosivý výtok, nepríjemný rybí zápach, pocit svrbenia, pálenia a bolesti. pH vo vagíne pri ňom narastá až na hodnotu 7 (za normálneho stavu je mierne kyslé, čiže dosahuje pH 4,5). Rizikom je aj možnosť, že sa baktérie spoja so spermiami a preniknú až do kŕčka maternice, kde spôsobia zápal malej panvy. U tehotných žien môžu vyvolať predčasný pôrod. Až 50 % žien pritom nemá žiadne prejavy ochorenia.

 

Musím v prípade bakteriálnej vaginózy navštíviť gynekológa?

 

Bakteriálna vaginóza je častejšie infekčné ochorenie ako mykóza a ženy, ktoré ňou trpia by mali  nevyhnutne navštíviť lekára. Na liečbu sa používajú hlavne antibiotiká, aby sa zabránilo inému vážnejšiemu zápalovému ochoreniu a odstránili sa nepríjemné prejavy infekcie. Účinný je metronidazol, klindamycín alebo amoxycilín. Liečba je väčšinou úspešná, ale opakovanej infekcii môžete predísť aj preliečením partnera.

 

Neliečená bakteriálna vaginóza zvyšuje riziko vzniku HIV alebo inej pohlavne prenosnej choroby pri pohlavnom styku s infikovaným partnerom.

 

Ako sa môžem brániť bakteriálnej vaginóze?

 

Je správne ak si zvolíte špecifický prípravok na intímnu hygienu, ktorý bude odlišný od prípravku na celotelovú očistu, pretože v intímnych zónach máte iné pH ako na ostatných častiach tela. Vyskúšajte intímnu kozmetiku DermoXEN nový rad gélov na intímnu hygienu pre ženy v každej fáze životného cyklu. Najvhodnejšie sú neparfumované prípravky bez chemických konzervačných látok, dráždivých detergentov a prípravky obohatené o prebiotickú kultúru, ktorá pomáha udržiavať bakteriálnu rovnováhu v pošve.

 

Kozmetika DermoXen spĺňa všetky charakteristiky takéhoto dobrého prípravku. Intímne gély PRONEEN a LENITIVO obsahujú jemné nedráždivé mydlá (detergenty), ktoré nevysušujú a nedráždia sliznicu. Sú obohatené  prísadami prírodného pôvodu s protizápalovým, antibakteriálnym a hydratačným účinkom. PRONEEM s obsahom kotvičníka zemného sa odporúča hlavne pri športovaní, počas menštruácie, pri častých zápaloch močového mechúra a v tehotenstve. LENITIVO s výťažkami z baobabu a s kyselinou hyalurónovou je vhodný pri nadmernej suchosti slizníc.

 

Intímny gél ANTI ODOUR odstraňuje nepríjemný zápach, pretože obsahuje prebiotiká a výťažky z medovky a citronely. Odporúča sa používať aj po antibiotickej liečbe, prebiotiká v gély pomáhajú obnoviť narušenú rovnováhu v pošve.

 

K prevencii ale môže pozitívne prispieť aj správna životospráva, pomôcť si môžete úpravou jedálnička, do ktorého by ste mali častejšie zaraďovať probiotiká či kyslo-mliečne produkty. Vašu obranyschopnosť posilnia aj pohybové aktivity, nakoľko gynekologický zápal vzniká pri porušení mikrobiálnej rovnováhy spôsobenej najčastejšie oslabením organizmu.

 

autor: TREG