HPV vírus nie je len ženský problém

HPV vírus nie je len ženský problém

Ľudský papilomavírus je pre mnohých stelesnením rakoviny krčka maternice. Dokáže však spôsobiť aj genitálne bradavice či rakovinu penisu. Takže o čisto ženskom probléme nemôže byť ani reči.

4 z 15

Štúdie hovoria, že viac ako 80 % žien a s veľkou pravdepodobnosťou i mužov sa počas svojho života infikujú vírusom HPV. Z takto postihnutých žien sa ho viac ako 80 % z nich zbaví bez toho, aby o tom vedeli a aby u nich vírus spôsobil akékoľvek zdravotné ťažkosti.

Vo väčšine prípadoch je HPV vírus neškodnou infekciou, z ktorej vás dostane správne fungujúci imunitný systém. Avšak 15 podtypov HPV z tých, ktoré poznáme, sa v ľudskom organizme správajú mimoriadne agresívne. Z nich sa zatiaľ iba štyri dajú riešiť vakcináciou. Pri zvyšných jedenástich je naša obrana oveľa problematickejšia.

HPV ako čisto ženský problém je mýtus
Muži sú totiž často nositeľmi vírusu. Infekcia im zväčša nespôsobuje žiadne problémy a často o nej vôbec nevedia. Niekedy im však môžu HPV vírusy spôsobiť bradavice na pohlavnom úde, rakovinu penisu či konečníka.

Odhaduje sa, že značnú časť populácie postihne HPV v priebehu prvých troch rokov aktívneho sexuálneho života. HPV vírus je vysoko infekčný. U dvoch tretín všetkých ľudí, ktorí majú pohlavný kontakt s infikovaným partnerom, dôjde v priebehu štvrť roka k vzniku HPV infekcie. Na to, aby ste sa nakazili, stačí byť vystavený vírusu jedinýkrát. Pri prenose nemusí dôjsť k dokonanému pohlavnému styku, stačí dotyk infikovanej kože a sliznice vonkajších pohlavných orgánov.

Pretože infekcia HPV sa zvyčajne neprejavuje žiadnymi znakmi alebo príznakmi, o svojom infikovaní sa ženy väčšinou dozvedajú, až keď majú abnormálny PAP test. Je súčasťou gynekologického vyšetrenia. Následne tento fakt zisťujú i zainteresovaní muži.

 

Prevencia a liečba

Klasická ochrana kondómom v tomto prípade nefunguje. Jedinou prevenciou je zodpovedný sexuálny život – ani ten však nie je zárukou. Nositeľom vírusu totiž môže byť aj stály partner bez toho, aby o tom vedel.

V súčasnosti neexistuje liečba na vyliečenie HPV infekcie. Liečiť sa dajú už iba následky tejto infekcie (napr. chirurgické odstránenie poškodeného tkaniva na krčku maternice alebo chirurgické odstránenie genitálnych bradavíc).

 

autor: TREG