Nepríjemné svrbenie pošvy

Ak pocítite nepríjemné pálenie a svrbenie v intímnych partiách, s najväčšou pravdepodobnosťou ich majú na svedomí:

 

Kvasinky

Premnoženie kvasiniek sa prejavuje bielym výtokom tvarohovej konzistencie. Ďalšími príznakmi mykózy sú pálenie a rezanie pria močení, svrbenie pošvy alebo konečníka, bolesť pri pohlavnom styku. Ochorenie môže spôsobiť užívanie antibiotík, stres, hormonálne zmeny, nesprávne stravovanie. Ide o bežné ochorenie, ktoré počas života postihne väčšinu žien. Kvasinkovým infekcíám praje aj nesprávna životospráva, veľa cukrov, tesné spodné prádlo alebo aj striedanie sexuálnych partnerov.

 

Baktérie

Agresívne kmene baktérií, ktoré v menšom množstve nachádzame aj v bežnej mikroflóre – streptokoky, stafylokoky či enterokoky môžu tiež narušiť rovnováhu intímnych partií. Spôsobujú hnisavý výtok a zápal pošvy. Často sú sprevádzané intenzívnym nepríjemným zápachom pripomínajúcim „zhnité ryby“. Tie sa objavujú aj ako súčasť iných infekcií, napr. mykózy, trichomoniázy, kvapavky a pod.

 

Vírusy

Pôvodcom infekcií sú najmä herpetické a papiloma vírusy. Priebeh papiloma vírusovej infekcie je nebolestivý, herpetické infekcie sprevádzajú bolesti, pálenie a svrbenie pošvy. Herpes sa prejavuje vznikom drobných pľuzgierikov. Papiloma vírusy vytvárajú pohlavne prenosné genitálne bradavice. Prenášajú sa sexuálnym stykom.

 

Parazity

Viditeľné voľným okom sú vši lonové (filcky). Vnútrobunkové parazity, akými sú chlamýdie, sa dajú zistiť len laboratórnym vyšetrením. Napádajú najmä hrdlo a telo maternice. Infekcia sa prejavuje hlienovitým hnisavým, nahnedlým alebo nazelenalým výtokom, ako aj začervenaním a opuchom na hrdle maternice.

 

Alergická reakcia

Pracie prášky, látky obsiahnuté v bielizni, mydlá či krémy, ktoré používate na intímnu hygienu – to všetko môže vyvolať alergickú reakciu, ktorá sa prejaví nepríjemným podráždením, začervenaním a svrbením pošvy a konečníka.

 

Akékoľvek podráždenie intímnych partií by ste mali konzultovať s lekárom. Domáca samoliečba alebo ignorovanie problémov môžu ochorenie zbytočne skomplikovať. Aby ste sa vyhli častým a opakovaným nepríjemnostiam v oblasti intímnych partií nezabúdajte na prevenciu. Pravidelné umývanie intímnych partií vhodnými prípravkami bez dráždivých mydiel a určených na intímnu hygienu.

autor: TREG

 

prelinky:

http://www.dermoxen.eu/intimna-kozmetika-produkty/