Nepríjemnosť menom bakteriálna vaginóza

Zápal pošvy je niečo ako zápal močových ciest. Za život sa s ním stretne takmer každá žena.

Týmto ochorením môžu trpieť aj sexuálne neaktívne ženy, neprenáša sa pohlavným stykom. Bakteriálnu vaginózu spôsobuje premnožená baktéria Gardnerella vaginalis na úkor laktobacilov. Nerovnováha nastáva pri narušení prirodzenej vaginálnej flóry. Príčiny vzniku bakteriálnej vaginózy do veľkej miery spôsobujú hormonálne výkyvy v tele ženy.

Zvýšenú náchylnosť na toto ochorenie majú ženy v menopauze, ženy s dlhšou menštruáciou, tie, ktoré často praktikujú výplach pošvy, alebo to preháňajú s prípravkami na intímnu hygienu. Bakteriálna vaginóza je najnebezpečnejšia v období tehotenstva, kedy zvyšuje riziko potratu a predčasného pôrodu. Preto najmä v období gravidity nepodceňujte žiadny z možných prejavov ochorenia a navštívte lekára čo najskôr.

Ako sa prejavuje?

Typickým prejavom je sfarbený  vodnatý výtok s charakteristickým prenikavým „rybím“ zápachom, ktorý je po pohlavnom styku intenzívnejší. Vytvára po kontakte ejakulátu s narušeným prostredím pošvy.

Aký je rozdiel medzi bakteriálnou vaginózou a kvasinkovou infekciou?

Prejavy bakteriálnej vaginózy sme už spomínali. Typické príznaky kvasinkovej infekcie sú odlišné. Patrí k nim biely hrudkovitý výtok, svrbenie a pálenie pošvy, nepríjemné pocity pri močení a bolesť pri pohlavnom styku.

Poznáte rizikové faktory?

Spusteniu bakteriálnej vaginózy môžete nevedomky pomôcť. Aj bežná antibiotická liečba patrí medzi rizikové faktory. Ďalšími sú únava, stres, vyčerpanie a nesprávna životospráva. Z diagnóz je to diabetes mellitus. Život vám môže skomplikovať aj obyčajné prechladnutie.

Ako si pomôcť?

Niektorým rizikám sa jednoducho nevyhnete, ale môžete svoj organizmus systematicky posilňovať, aby vedel lepšie odolávať.

Jedzte probiotické výrobky. Ak musíte podstúpiť antibiotickú liečbu, používajte vaginálny krém s obsahom probiotík. Snažte sa o pravidelný a kvalitný spánok. S intímnou hygienou to nepreháňajte a vyberte si prípravky, ktoré sú maximálne šetrné ako DermoXEN Proneem. Značka DermoXEN myslí aj na špeciálne požiadavky žien s diabetom a ak trpíte týmto ochorením, zvoľte na svoju intímnu hygienu upokojujúci DermoXEN SD.

Ak už trpíte niektorým z príznakovo ochorenia, neodkladajte návštevu lekára.

autor: TREG

prelinky:

http://www.dermoxen.eu/intimna-hygiena-kozmetika/dermoxen-proneem-intimny-cistiaci-gel/

http://www.dermoxen.eu/intimna-hygiena-kozmetika/intimny-upokojujuci-gel-pre-diabetikov/