Nová vlna mužnosti

Brada, flanelka, tetovanie. Ak tipujete hipstera, omyl. Lumbersexuál. Pôsobí, ako keby si práve urobil prestávku v rúbaní lesa a vyrazil do práce, baru – skrátka tam, kde aj bežní smrteľníci, ale s nefalšovanou mužne prírodnou aurou šmrncnutou súčasnými technológiami.

 

Éra dohladka oholených metosexuálov je za nami. Na výslní sú zarastení lumbersexuáli. Za bradami je však tentokrát čosi viac ako len módny trend.

 

Kríza muža

 

Updatenutý drevorubač môže pokojne pracovať vo veľkom meste, mať slušný plat a zaujímavé firemné benefity. Len jeho pracovnými nástrojmi nie sú sekera & pílka. Stačí mu počítač. Odborníci v lumbersexuáloch nevidia len ďalší trend mestských aglomerácií západného sveta, ale predovšetkým reakciu na krízu mužnosti, ktorú spustila recesia.

 

Rola muža ako jediného chlebodarcu rodiny definitívne padla. Tradičný status chlapa je pre väčšinu mužov nedostupný.

 

Aj preto mladí chlapci strednej tiedy oprášili brady – silný symbol mužnosti a dôstojnosti. Dohladka oholení, čerstvo ostrihaní muži ala vlk z Wall Street skrátka začínajú vymierať. Vraciame sa späť k vzhľadu pracujúcej triedy.

 

50 kg antihrdinovia valcujú

 

Posun cítiť nielen v uliciach, ale aj v umení. V súčasnom filme, literatúre a módnom priemysle sa stretávame s ušmudlanými vychudnutými týpkami, ktorí nevedia prečo žijú, trpia krízou identity, sú úzkostliví, precitlivelí a celkovo sú tak akosi nedostatoční pre tento svet. Väčšinu z nich zachráni láska psychicky stabilnej a rozhodnej ženy, zvyšok spácha samovraždu. Alebo tak nejak.

 

Drevorubač revival

 

Zaujímavé je, že drevorubačský štýl tu nie je prvýkrát. V Amerike sa tešil veľkej obľube niekedy na začiatku 20. storočia. Vtedy sa hovorilo o kríze bieleho muža. O svoje práva sa hlásili Afroameričania, sufražetky a živiteľ rodiny pocítil po prvýkrát vážnejšie ohrozenie. Zároveň sa pomaly končila doba kovbojov, nastupovala prudká urbanizácia a muži sa presúvali z fariem do kancelárií. Nerobilo im to dobre.

 

Nový sexsymbol?

 

Drevorubačská vlna ako symbol skutočného muža je späť. Dokonalým potvrdením tejto skutočnosti je fakt, že hollywoodske hviezdy nám zarastajú ako nekosené trávniky. Matthew McConaughey, George Clooney, Jake Gyllenhaal aj nekorunovaný kráľ metrosexuálov David Beckham sú len jednými z mnohých. Takže je iba otázkou času, kedy sa z brady stane ten najmainstreamovatejší mainstream.

 

Pre výrobcov pánskej kozmetiky, barbierov a ženy, ktoré milujú bradatých mužov, je to skvelá správa. My ostatní si počkáme, čo z tejto krízy mužskej identity vzíde.

 

autor: TREG