Ohrozuje vás tehotenská cukrovka

Gestačný diabetes alias tehotenská cukrovka je špeciálny typ diabetu, ktorý sa objavuje počas tehotenstva a po pôrode spontánne ustúpi. Nediadnostikovaný a neliečený ohrozuje dieťa zvýšenou popôrodnou úmrtnosťou a chorobnosťou.

Je to však ochorenie, ktoré prebieha bez príznakov. Preto sa na vylúčenie tehotenskej cukrovky musí žena podstúpiť vyšetrenie.

 

Rizikové skupiny

Ak ste tehotná po 35-ke, trpíte obezitou, máte za sebou opakované potraty, pôrod mŕtveho plodu alebo máte v rodine cukrovku, ste z pohľadu tehotenskej cukrovky riziková. V takýchto prípadoch sa test na prítomnosť ochorenia robí hneď po potvrdení gravidity. Ostatné tehotné ženy ho podstupujú v období od 24. do 28. týždňa gravidity.

 

Priebeh vyšetrenia

Vyšetrenie je jednoduché. Najprv nalačno vypijete stanovené množstvo glukózy a po dvoch hodinách lekár meraním zistí, či váš organizmus zvládol spracovať glukózu tak, aby bola jej hladina v krvi nižšia ako 7,8 mmol/l. Vyššia hodnota hovorí o výskyte gestačného diabetu.

 

Priebeh tehotenskej cukrovky

Liečba väčšinou spočíva v úprave výživy a životosprávy. V závažnejších prípadoch lekár nastaví inzulínovú liečbu.

V oboch prípadoch treba dávať pozor na to, čo zjete. Vynechajte alebo aspoň výrazne obmedzte príjem jednoduchých sacharidov: cukru, bieleho pečiva, čokolád, zmrzlín a pod. Pozor aj na ovocie.

Organizmus, samozrejme, na svoje správne fungovanie cukry potrebuje. Oveľa lepšie sú však polysacharidy - zložité cukry. Ich zdrojom sú chlieb, pečivo, ryža, pohánka, cestoviny a ďalšie výrobky z obilnín, strukoviny, kukurica, zemiaky a zelenina.

A nezabúdajte na pohyb: vhodné je plávanie, chôdza či cvičenia zamerané na tehotné ženy.

 

Ženy, u ktorých je ochorenie diagnostikované, sú kontrolované diabetológom každé dva týždne. Po pôrode sa tehotenská cukrovka väčšinou normalizuje, a to aj u pacientiek ktoré podstúpili inzulínovú liečbu. Mamičky, ktoré prekonali gestačný diabetes, sa však považujú za rizikové aj po pôrode, pretože asi u polovice z nich sa po 15 až 20 rokoch vyvinie diabetes mellitus 2. typu.

 

 

autor: TREG