Pohlavné chlamýdie: tichý sterilizátor

 V Európe patrí chlamýdia trachomatis medzi najrozšírenejšie baktérie. Prenáša sa prakticky len sexom a je pekne zákerná. Mesiace sa nemusí vôbec prejaviť, pričom je jednou z príčin nárastu mimomaternicových tehotenstiev.

 

Chlamýdie potrebujú sex

Pohlavné chlamýdie môžete dostať aj z kontaminovaného uteráka, ktorý pred vami použil nakazený človek. Najčastejšie však prebieha pri nechránenom pohlavnom styku s nakazeným partnerom. Pohlavný typ chlamýdie je vysokoinfekčný a šanca nakaziť sa pri nechránenom pohlavnom styku je asi 60 %. Šanca nakaziť sa infekciou HIV je asi 0,3-0,6 %.

Infekcia najprv vnikne do rozmnožovacích orgánov, tam vyvoláva chronické zápaly maternice, vaječníkov a vajíčkovodov, ktoré sa neskôr môžu stať príčinou neustálych problémov. Po jedinom zápale vajíčkovodov ostáva až 10 % žien neplodných. Čím sú zápaly početnejšie, tým je riziko neplodnosti vyššie.

Neliečené chlamýdie môžu spôsobiť potrat, mimomaternicové tehotenstvo, pôrod mŕtveho plodu, zápal močových ciest. Až dve tretiny infikovaných matiek prenesú zárodky baktérií na svoje deti. Tie po narodení môžu trpieť očnými infekciami, zápalmi pľúc či dýchacími problémami.

 

Príznaky

Chlamýdie však môžu spôsobovať prakticky všetky druhy gynekologických ťažkostí. Najčastejším klinickým prejavom infekcie u žien sú bolesti v podbrušku, zmena charakteru výtoku, znížená chuť k sexuálnemu životu. Bolesť v podbrušku je väčšinou tupá a môže byť prechodná, ale i trvalá. Veľká časť pacientov však nemá žiadne ťažkosti.

 

Diagnostika a liečba

Chlamýdia sa dá zistiť po siedmich dňoch od nakazenia. Lekár odoberie vzorku tkaniva a moču. Druhá možnosť je testovať protilátky z krvi. Na Slovensku sa robí len na niekoľkých špecializovaných pracoviskách.

Ak plánujete dieťa, mali by ste sa dať preventívne vyšetriť aj na chlamýdiové infekcie. O vyšetrenie môžete požiadať aj pri pravidelnej prehliadke u gynekológa raz za rok.

Chlamýdiová infekcia sa dnes dá liečiť pomocou antibiotík. Počas liečby treba úplne vylúčiť pohlavný styk. Infekcia vyžaduje preliečenie u oboch partnerov, inak sa vráti.

Prevencia

Vyhýbajte sa náhodným sexuálnym partnerom a nechránenému sexu. Dodržiavajte intímnu hygienu, používajte iba vlastnú bielizeň a uteráky. Dbajte na hygienické zásady pri návšteve plavárni, sáun a solárií. Ak máte podozrenie na infekciu, vyhľadajte ihneď lekára.

 

autor: TREG

 

prelinky:

http://www.dermoxen.eu/intimna-kozmetika-produkty/