Sexuálny problém nedostatočná vlhkosť

Možno niektorý z nich práve riešite aj vy. Komplikáciou môže byť aj na prvý pohľad banálna nedostatočná lubrikácia.

 

Ako lubrikovanie pošvy prebieha?
Lubrikácia nastáva tvorbou riedkej klzkej tekutiny v pošve, ku ktorej sa pridáva sekrét Bartholinských žliaz umiestených v pošvovom vchode. Pri dostatočnom sexuálnom vzrušení za normálnych okolností dochádza k zvlhčeniu v priebehu 10 až 30 sekúnd od začiatku stimulácie.

Prirodzená lubrikácia pošvy alkalizuje jej kyslé prostredie vďaka čomu spermie dokážu dlhšie prežiť. Aj zvlhčenie tak prispieva k vyššej pravdepodobnosti oplodnenia. Zároveň zvyšuje sexuálne pocity a uľahčuje pohlavný styk.

 

Príčiny nedostatočnej lubrikácie
Nedostatočné zvlhčenie býva príčinou nepríjemných pocitov u muža aj ženy. Môže spôsobiťlokálne podráždenie a drobné poranenia výstelky pošvy.

Jeho príčiny bývajú rôzne, väčšinou ide o kombináciu viacerých dôvodov. Strach o seba, partnera, nepríjemná situácia a prostredie, problémy v partnerskom vzťahu, choroba, užívanie niektorých liekov či hormonálne zmeny patria medzi najčastejšie.

 

Ako pozitívne ovplyvniť nedostatočnú lubrikáciu
Dôležité je pokúsiť sa odstrániť príčinu. Niektoré ženy vyžadujú dlhšiu predohru, iným pomáha manuálna stimulácia klitorisu či ďalších erotogénnych oblastí tela. V prípadoch, keď sa u gynekológa zistí hormonálna porucha, je účinná hormonálna liečba.

Ako pomocné prostriedky sa dobre osvedčili umelé lubrikanty. V lekárňach nájdete kvalitné značky, pri ktorých sa môžete spoľahnúť, že ich zloženie je naozaj bezpečné. Jedným z overených produktov je DermoXEN VITEXYL lubrikačný gél. Po aplikácii vytvára kombinácia jeho účinných látok na sliznici ochrannú a výživnú vrstvu. Pomáha aj počas perimenopauzy, menopauzy, dokonca je účinný ako prevencia dispaurenie.