Správna intímna hygiena bábätiek je nevyhnutná

Správna intímna hygiena bábätiek je nevyhnutná

Intímnu hygienu máme spojenú s dospelými, ale týka sa aj našich najmenších. A je naozaj dôležitá. Predovšetkým pri dievčatkách, keďže u nich nedôsledná hygiena spôsobuje problémy oveľa jednoduchšie. Umývanie intímnych partií drobcov patrí ku každodennej hygiene a je veľmi dobrou prevenciou pred infekciami a zápalmi.

Pokiaľ presne neviete ako na to, neexperimentujte so svojím dieťaťom tak, že na ňom budete skúšať rady z internetu. To je najjednoduchšia cesta, ako všetko skomplikovať. Radšej sa poraďte s odborníkom, zodpovedný pediater určite nebude mať problém všetko vám vysvetliť.

Čo je dobré vedieť?

Po stolici: Vždy dbajte na dôkladné očistenie zadočku. Použiť môžete vlhčené obrúsky alebo čistú vodu. Nezabúdajte na správny smer utierania, aby ste nechtiac nezaniesli do genitálií infekciu. Inak budete musieť bojovať so začervenaním, pálením, výtokom, svrbením a s problémami pri močení.

Pri kúpaní: Len položenie dieťatka do vaničky nestačí, intímne partie radšej vždy osprchujte prúdom vody. Nepoužívajte žiadne mydlá. Ak pred čistením rukou uprednostňujete hubku, nezabudnite ju po každom použití dôkladne preprať a vysušiť.

Ďalšou vecou, na ktorú by ste pri pravidelnej hygiene dievčatiek mali myslieť je fakt, že do ôsmich rokov sa im nevytvára v tele estrogén, čo spôsobuje zlepovanie sliznice medzi pyskami. Pri umývaní ich preto treba roztvoriť a opláchnuť. Tak zabránite tomu, aby sa sliznica lepila, či vo výnimočných prípadoch zrastala. Chlapcom v okolí genitálu vždy dôkladne opláchnite každý záhyb, lebo práve tam sa môžu držať zvyšky moču, ktoré časom dráždia.

Po kúpaní: Intímne miesta deťom zľahka osušte kúskom ručníka alebo buničiny. Dievčatkám jemne oddeľte pysky a vysušte aj tie. Chlapcom nezabudnite utrieť oblasť pod penisom.

Pri obliekaní: Deťom vždy vyberajte nohavičky výlučne z prírodných materiálov, ktoré budete prať aspoň na 40 ºC. Na pranie si vyberajte šetrné prášky. Citlivá detská pokožka nie vždy znesie toľko, čo vaša. Po vypraní nohavičky vyžehlite, zvýšite tak ich dezinfekciu.

autor: TREG