Vedeli ste že sú záchody z východu?

História wc alias water closet sa začala pred neuveriteľnými štyrmi tisíckami rokov na Strednom východe. Jeho cesta k záchodovej súčasnosti bola trochu kostrbatá. Toalety našim predkom skrátka príliš nevoňali.

Najstaršie vodné záchody, o ktorých vieme, pochádzajú z Indie z druhého tisícročia pred naším letopočtom. Boli pomerne moderné. Mali dosku a niečo ako kanalizáciu –  žliabok, ktorým pretekala voda a všetko odnášala preč.

 

Staroveký Egypt a antický Rím mali, čo sa týka uľavovania si, vysoké štandardy. Záchody boli spoločné, tvorili akúsi latrínovú arénu a stávali sa priestorom spoločenských stretnutí, počas ktorých sa uzatvárali obchody, preberala sa spoločenská situácia a politika.

 

Stredovek sa v oblasti toaliet neblysol. Cirkev zakázala spoločné záchody. Na dedinách sa síce začali používať drevené kadibudky na hnojiskách, ale bežní ľudia sa často odchodom na záchod neobťažovali. Svoju potrebu si pokojne vybavili aj pred dverami suseda. Nechutná predstava, ale nezabúdajme, že vtedy frčali nočníky, ktoré sa vylievali z okien priamo na ulicu.

Otec novodobých záchodov

Vynález novodobého wc sa pripisuje Angličanovi Johnovi Harringtonovi. Dal ho dokopy v roku 1597. Do spoločnosti sa začali pomaly vracať hygienické návyky – asi toho bolo na uliciach už naozaj dosť. Zriadenie toaliet sa niekde dokonca uzákoňovalo.

 

Moderných splachovacích záchodov pribúdalo, ale ľuďom uniklo, že už dávno nemajú kanalizáciu. S jej postupným budovaním sa začala spoločnosť vracať k tomu, čo bolo bežné pred niekoľkými tisíckami rokov. Išlo to však pomaly. U nás neboli splachovacie wc úplne bežné ešte v 70. rokoch minulého storočia. K dispozícii bol často len suchý záchod.

Najvychytanejšie toalety súčasnosti
Dnes sú technologicky najpokročilejšie japonské záchody. Vedia merať tlak, tep aj tuk v tele a všetky tieto informácie dokážu poslať lekárovi. To nie je všetko. Keď vojdete do záchoda, vie pustiť z reproduktorov spev vtákov, zvonkohru alebo tradičnú japonskú harfu. Klimatizácia a vykurovanie popri tom už asi neohúria.

Zvyšku sveta ostáva len tešiť sa na dobu, kedy japonské wc trendy ovládnu svet.

 

autor: TREG