Najlepšia prevencia je vhodná intímna hygiena

Je veľmi dôležité, aby ženy dodržiavali jednoduché pravidlá pri intímnej hygiene v závislosti od potrieb v jednotlivých fázach jej života: v detstve, vo fertilnom veku, počas tehotenstva a v menopauze.

 

Naše telo je skutočne dokonalý stroj, ktorý pracuje presne a pravidelne vďaka jeho prirodzenej ochrane. Je fyziologické že vonkajšie faktory menia rovnováhu a v konečnom dôsledku aj potreby nášho tela.

 

U žien tieto zmeny v jednotlivých životných fázach hrajú významnú úlohu. Predovšetkým je dôležité poznať zmeny telesných potrieb počas života ženy a venovať im každý deň dostatočnú pozornosť.

 

Aká kozmetika na intímnu hygienu je pre vás najvhodnejšia?

 

Vhodná intímna hygiena je vašim partnerom, aby ste sa počas dňa cítili dobre. Začína sa voľbou prípravku najvhodnejšieho na intímnu hygienu. Skutočne je správne ak si zvolíte špecifický prípravok na intímnu hygienu, ktorý bude odlišný od prípravku na celotelovú očistu, pretože v intímnych zónach máte iné pH ako na ostatných častiach tela.

 

Viete ako sa mení pH vo vagíne v jednotlivých fázach vášho života?

 

Dobrý prípravok na intímnu hygienu má spĺňať štyri hlavné charakteristiky:

 

Musí rešpektovať prostredie – ekosystém vo vagíne

 

Prostredie vo vagíne je prirodzene chránené prítomnosťou laktobacilov, ktoré produkujú kyselinu mliečnu a látky, ktoré vytvárajú nepriateľské prostredie pre pôsobenie škodlivých baktérií. V tomto procese rozhodujúcu úlohu zohrávajú estrogény, ktoré stimulujú tvorbu glykogénu, ktorý laktobacily spotrebujú na tvorbu kyseliny mliečnej. Hladina estrogénov sa počas života ženy mení a tým sa mení aj kyslosť vaginálneho prostredia.  Kyslosť sa vyjadruje hodnotou pH, to znamená že žena má počas života  v prostredí vagíny rôzne pH.

 

Vo fertilnom veku ženy sa hodnota pH pohybuje medzi 4,5 až 5 – je to možné prostredníctvom tvorby kyseliny mliečnej, ktorá udržuje stabilnú hladinu pH a kyslosť prostredia.

 

Dievčatá pred pubertou a ženy v menopauze majú vo vagíne neutrálne pH v dôsledku nižších hladín estrogénov. Špecializovaný prípravok intímnej hygieny pre dievčatá do puberty je DermoXEN 4Gilrs. Aj dámy v menopauze majú svoj intímny sprchový gél DermoXEN Lenitivo. V týchto prípadoch prípravky s kyslým pH nie sú vhodné, preto je nutné používať intímne čistiace prípravky s neutrálnym pH. Pozor na chyby. Nie je správne, ak malé dievča používa rovnaký intímny čistiaci prípravok ako jej matka.

 

Nesmie obsahovať žiadne agresívne mydlá

 

Úlohou intímnych gélov je zachytenie a odstránenie nečistôt a zvyškov. Ak sú mydlá (detergenty) veľmi agresívne oslabujú pôsobenie laktobacilov a tie nie sú schopné udržať správnu hladinu kyslosti (pH). Okrem toho môže dôjsť aj k poškodeniu ochrannej vrstvy sliznice, k strate odolnosti a ľahšiemu prieniku patogénov.

 

Napríklad lauryl síran sodný (SLS) alebo lauryléter síran sodný (SLeS) sú najčastejšie detergenty používané v kozmetike, ale zároveň spôsobujú aj najčastejšie podráždenie a precitlivenosť kože.

 

Nesmie obsahovať parabény, tiazolíny a silikóny

 

Parabény a tiazoliny sú často používané syntetické konzervačné látky, ktoré zabraňujú rastu mikroorganizmov a umožňujú predĺžiť dobu používania kozmetických prípravkov. Na druhej strane tieto látky môžu spôsobiť podráždenie, alergické reakcie a iné poškodenia kože a slizníc, často publikované aj v odbornej literatúre.

 

Silikóny sú látky s mnohými vlastnosťami, ktoré umožňujú pripraviť kozmetický prípravok vláčny a príjemný na dotyk. Zanechajú na koži krátkodobý výsledok. Na druhej strane silikóny používané v kozmetike vytvárajú film, uzatvárajú póry a zabraňujú normálnemu odparovaniu vody. Kožu vysušujú, tvoria sa šupinky a čierne bodky.

 

Nesmie obsahovať alergiu vyvolávajúce vonné látky

 

Prítomnosť alergie vyvolávajúcich chemických látok v parfumovaných prípravkoch, s ktorými prichádza sliznica na genitáliách každý deň do kontaktu, môže viesť k nepríjemným prejavom, ako  sú svrbenie a pálenie.

 

 

 

autor: TREG