Na čo všetko myslieť pri hygiene vašich detí? Umývanie rúk zďaleka nestačí

Hygiena je pre veľkú časť detí nudnou a najmä otravne pravidelnou činnosťou. Pre väčšinu z nich to znamená najmä mamine karhavé “už si si umyl ruky?”. Rodičia by však mali myslieť na podstatne viac oblastí hygieny. Na toto všetko by nemali zabúdať:

 

Čisté uši: Ľudské uši prirodzene produkujú maz, ktorý slúži ako samočistiaci mechanizmus. Jeho prebytok uschne a sám sluchovod opustí. Odborníci pritom rodičom neodporúčajú používanie ušných paličiek na čistenie detských uší, nakoľko môže dôjsť k poškodeniu bubienka. Naopak vhodným spôsobom je očistenie ušnice a jej okolia handričkou navlhčenou teplou vodou.

 

Čisté zuby: Najlepšie je, ak svoje deti už od útleho veku vediete k pravidelnému čisteniu zubov, ideálne dvakrát denne. Kazy a ich komplikácie sú totiž mimoriadne nebezpečné a môžu vážne ohroziť ich zdravie. Zubnú pastu si ale nechajte až na obdobie, kedy už dieťa vie vypľúvať.

 

Kúpanie: Mnoho detí má s kúpaním problém. Je nudné a navyše ich šampón “štípe v očiach”. Úlohou rodiča je, aby ste ich pohľad na kúpeľ zmenil. Doprajte im preto vo vani ich obľúbenú hračku a vyberte hygienické potreby, ktoré im nedráždia oči. Namotivovať ich ale môže aj prípadná odmena po okúpaní.

 

Umývanie rúk: Deti sa radi hrajú v piesku, hline, a ani špina im vôbec neprekáža. Mali by sa ale zároveň naučiť, že si po týchto činnostiach musia umyť ruky. Rovnako návyk by si mali osvojiť aj po použití toalety. Ak pritom nie je k dispozícií mydlo, môžete ho dočasne nahradiť aj dezifekčným gélom.

 

Čisté spodné prádlo: Najmä v horúcich mesiacoch by si deti mali v rámci správnej hygieny častejšie vymieňať spodné prádlo. Interaval pritom môže byť hustejší ako pri dospelých - miestami aj dvakrát denne. Buďte na túto možnosť pripravení a “zásobte” svoje dieťa.

 

Intímna hygiena: Ak si myslíte, že intímna hygiena sa týka len tínedžerov a dospelých, ste na omyle. Najmä dievčatá by sa mali naučiť vhodným hygienickým návykom v intímnych oblastiach už v rannom veku. Na tento účel sú dostupné špeciálne prípravky, ako napríklad DermoXEN 4 GIRLS, určený už pre ich predpubertálne roky.

 

Prsty do úst a očí nepatria: Deti sa často nevedia zbaviť návykov, akými sú cmúľanie palca či časté pretieranie si očí. Práve takto si ale zanášajú do organizmu infekciu. Ak teda ich prsty zablúdia na tvár, jemne im ich odsuňte a skúste im namiesto toho do rúk vložiť obľúbenú hračku či knižku. Vo vyššom veku sa totiž zlozvykov zbavia len veľmi ťažko.

 

autor: TREG

 

prelinky:

http://www.dermoxen.eu/intimna-hygiena-kozmetika/dermoxen-4girls-intimny-cistiaci-gel-pre-dievcata/